Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów, ale ogólnie lubię
eksperymentować z nowymi rzeczami - dlatego też czasami nasze obiady nie
wyglądają zbyt "normalnie". Jednak uwielbiam także tradycyjną, polską
kuchnię, a przepisy mojej mamy czy babci cenię najbardziej. Dzisiaj
chciałabym podzielić się przepisem mojej mamy, która robi najlepszy na
świecie kapuśniak (zwany przez nas najczęściej zupą kapuścianą)- od
czasu do czasu robię wielki gar i jemy go przez 3 dni... :)
piątek, 21 lutego 2014
środa, 19 lutego 2014
Barszcz z botwiny
Kolejny smak dzieciństwa. Robię go tak, jak nauczyła mnie mama - żadnych ulepszeń.W zimie opłaca się mieć zamrożoną botwinkę - czy to swoją, działkową, czy sklepową...
wtorek, 18 lutego 2014
piątek, 7 lutego 2014
środa, 5 lutego 2014
Surówka z marchewki i czarnej rzepy
Wiem, niezbyt dużo osób pała miłością do czarnej rzepy. W mojej rodzinie zajadamy się nią tylko ja i mój mąż, nikt inny. Nie rozumiem dlaczego - jest ostrawa, pyszna i bardzo zdrowa. Dzisiaj wersja z marchewką.
wtorek, 4 lutego 2014
Sum afrykański pieczony z masełkiem i cytryną
Męża wzięło na ryby. A że nie uznaje on żadnych kostek i mrożonek, rybka
ma być świeża. Więc... przyniósł mi ze sklepu to-to-czarne-coś, czym
udało mu się postraszyć dzieci ;) Nie powiem: rybka dobra. ALE niech
to... jak się ciężko ściąga z niej skórę! Normalnie mogłabym z niej
sandały zrobić! Ale przeczytałam, że jeśli się skóry nie ściągnie, to
rybka podczas gotowania/smażenia przesiąknie gorzkim smakiem... No cóż.
Więc do dzieła.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami
Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki.
Kurczak w warzywach - z szybkowara
W tygodniu, gdy trzeba coś upichcić pomiędzy pracą, odbieraniem dzieci z przedszkola, a następną pracą, szybkowar staje się urządzeniem niezastąpionym. Z początku bardzo się go bałam - ileż to historii naopowiadali mi znajomi o wybuchających garnkach i poparzeniach drugiego stopnia... Dlatego też pierwsze chwile z szybkowarem spędzałam w salonie, podczas gdy on stał bezpiecznie za ścianą, w kuchni. Szybko jednak okazało się, że szybkowar rzecz bezpieczna, a co najważniejsze - gotuje się w nim extremalnie szybko... Tak więc dzisiaj: kurczaczek, przygotowany w pół godziny.
Etykiety:
kapusta biała,
kurczak,
marchew,
Mięso drobiowe,
por,
seler,
Z szybkowara
niedziela, 2 lutego 2014
sobota, 1 lutego 2014
Muffinki keksowe (minikeksy)
Jedne z naszych ulubionych, idealne na niedzielny deser, do kawy czy na święta. Jak to muffinki, nie wymagają sporo pracy i zawsze się udają. Przepis stąd, zmiany moje. Przystrajali mąż i synkowie ;)
Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami
Rodzinny przepis, tym razem mojego wujka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, lecz smaczny i efektowny. Schab idealny na niedzielny obiad.
A jako że wiadomym jest, iż schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
A jako że wiadomym jest, iż schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Subskrybuj:
Posty (Atom)