Strony

piątek, 21 lutego 2014

Zupa kapuściana

Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów, ale ogólnie lubię eksperymentować z nowymi rzeczami - dlatego też czasami nasze obiady nie wyglądają zbyt "normalnie". Jednak uwielbiam także tradycyjną, polską kuchnię, a przepisy mojej mamy czy babci cenię najbardziej. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem mojej mamy, która robi najlepszy na świecie kapuśniak (zwany przez nas najczęściej zupą kapuścianą)- od czasu do czasu robię wielki gar i jemy go przez 3 dni... :)


środa, 19 lutego 2014

Barszcz z botwiny

Kolejny smak dzieciństwa. Robię go tak, jak nauczyła mnie mama - żadnych ulepszeń.W zimie opłaca się mieć zamrożoną botwinkę - czy to swoją, działkową, czy sklepową...


wtorek, 18 lutego 2014

Łosoś pieczony w folii

Najszybszy i - według mnie - najsmaczniejszy sposób na przyrządzenie łososia. Niebo!


Cukinia duszona z kiełkami

Świetna jako surówka lub samodzielne danie. Bardzo szybka w przygotowaniu.


piątek, 7 lutego 2014

Chleb mleczny - z maszyny

Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".


środa, 5 lutego 2014

Surówka z marchewki i czarnej rzepy

Wiem, niezbyt dużo osób pała miłością do czarnej rzepy. W mojej rodzinie zajadamy się nią tylko ja i mój mąż, nikt inny. Nie rozumiem dlaczego - jest ostrawa, pyszna i bardzo zdrowa. Dzisiaj wersja z marchewką.


wtorek, 4 lutego 2014

Sum afrykański pieczony z masełkiem i cytryną

Męża wzięło na ryby. A że nie uznaje on żadnych kostek i mrożonek, rybka ma być świeża. Więc... przyniósł mi ze sklepu to-to-czarne-coś, czym udało mu się postraszyć dzieci ;) Nie powiem: rybka dobra. ALE niech to... jak się ciężko ściąga z niej skórę! Normalnie mogłabym z niej sandały zrobić! Ale przeczytałam, że jeśli się skóry nie ściągnie, to rybka podczas gotowania/smażenia przesiąknie gorzkim smakiem... No cóż. Więc do dzieła.


poniedziałek, 3 lutego 2014

Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami

Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki.


Kurczak w warzywach - z szybkowara

W tygodniu, gdy trzeba coś upichcić pomiędzy pracą, odbieraniem dzieci z przedszkola, a następną pracą, szybkowar staje się urządzeniem niezastąpionym. Z początku bardzo się go bałam - ileż to historii naopowiadali mi znajomi o wybuchających garnkach i poparzeniach drugiego stopnia... Dlatego też pierwsze chwile z szybkowarem spędzałam w salonie, podczas gdy on stał bezpiecznie za ścianą, w kuchni. Szybko jednak okazało się, że szybkowar rzecz bezpieczna, a co najważniejsze - gotuje się w nim extremalnie szybko... Tak więc dzisiaj: kurczaczek, przygotowany w pół godziny.


niedziela, 2 lutego 2014

Torcik śmietankowo truskawkowy

Prosty w wykonaniu, delikatny dzięki masie z samej kremówki, idealny. Zniknął w mgnieniu oka!


sobota, 1 lutego 2014

Muffinki keksowe (minikeksy)

Jedne z naszych ulubionych, idealne na niedzielny deser, do kawy czy na święta. Jak to muffinki, nie wymagają sporo pracy i zawsze się udają. Przepis stąd, zmiany moje. Przystrajali mąż i synkowie ;)


Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

Rodzinny przepis, tym razem mojego wujka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, lecz smaczny i efektowny. Schab idealny na niedzielny obiad.

A jako że wiadomym jest, iż schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.