Co do makaronu i warzyw - nie podaję dokładnej ilości, ponieważ każdy ma swoje gusta i tego chce dodać mniej, a tamtego więcej. Ja także robiłam "na oko".
Makaron i warzywa:
- makaron pełnoziarnisty
- marchew
- kukurydza z puszki
- groszek świeży (może być mrożony, ale z puszki już nie - nie ten smak...)
- sól, pieprz
- 250 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła (nie czubate)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 dag miękkiego sera żółtego
- opcjonalnie drobny szczypiorek do smaku
Kukurydzę odsączamy. Marchewkę opłukujemy, obieramy (jeśli jest to marchew stara) i kroimy w krążki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzucając groszek i gotując razem ok. 10 minut. Wodę odlewamy, wszystkie warzywa dodajemy do makaronu.
Gotujemy sos: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości mleka i mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekany szczypiorek i przelewamy do makaronu. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz