środa, 25 września 2013

Makaron pełnoziarnisty z warzywami i mlecznym sosem serowym

Ot, taki obiad PRAWIE FIT - jeśli przymrużyć oko na ser żółty... ;) Lekki, smaczny, pożywny - czego chcieć więcej? Niektórzy pewnie powiedzieliby "mięsa"... Jakoś nieszczególnie miałam dzisiaj ochotę.


Co do makaronu i warzyw - nie podaję dokładnej ilości, ponieważ każdy ma swoje gusta i tego chce dodać mniej, a tamtego więcej. Ja także robiłam "na oko".

Makaron i warzywa:
  • makaron pełnoziarnisty
  • marchew
  • kukurydza z puszki
  • groszek świeży (może być mrożony, ale z puszki już nie - nie ten smak...)
  • sól, pieprz
Sos serowy:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła (nie czubate)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag miękkiego sera żółtego
  • opcjonalnie drobny szczypiorek do smaku
Makaron gotujemy al dente.

Kukurydzę odsączamy. Marchewkę opłukujemy, obieramy (jeśli jest to marchew stara) i kroimy w krążki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzucając groszek i gotując razem ok. 10 minut. Wodę odlewamy, wszystkie warzywa dodajemy do makaronu.

Gotujemy sos: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości mleka i  mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekany szczypiorek i przelewamy do makaronu. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz