- 5 solonych filetów śledziowych (używam także śledzi ze słoika, tzw. śledzi "po wiejsku")
- 1 duże lub 2 malutkie słodkie jabłka
- 4-5 średnich buraków
- 1 czerwona cebula
- 3 płaskie łyżki majonezu
- 3 płaskie łyżki śmietany
- sok z 1/3 cytryny
- pieprz do smaku
Buraki opłukujemy i gotujemy do miękkości, a gdy ostygną - obieramy (nie obieramy ich przed gotowaniem, żeby nie wypuściły za dużo soku). Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i drobno siekamy - jeśli nie lubimy intensywnego smaku cebuli w sałatkach, możemy zalać ją na 10 minut wrzątkiem, aby zmiękła.
Śledzie kroimy w cząstki - mniejsze lub większe, w kostkę: w zależności od tego, jak nam się podoba. Buraki kroimy w kostkę. Dodajemy wszystko do jabłka i cebuli (odsączonej z wody, jeśli ją zalewaliśmy wrzątkiem), dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy w zależności od naszego smaku i zostawiamy na kilka godzin do "przegryzienia".
Właśnie zrobiłam. Smakuje :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i smaczna bardzo smakuje
OdpowiedzUsuń