Przepis na ok. 20 (w zależności od wielkości szklanki)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 30 dag białego sera (jeśli jest kostce, należy go 3x zmielić, aby w cieście nie było grudek; może być taki z wiadereczka)
- 2-3 żółtka (zależy od wielkości jajek)
- 10 dag cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- opcjonalnie można dodać wanilię lub cynamon
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Oponki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - odciągnie to nadmiar tłuszczu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz