czwartek, 14 listopada 2013

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana w sosie vinegret

Przepis mojej mamy. Bardzo smaczna, wbrew pozorom - lekka, sycąca, łatwa do wykonania sałatka, nadająca się nawet na szybki obiad. Dziękuję mamo! <3


Nie podaję dokładnej ilości, ponieważ ilość składników zależy od tego, na co mamy bardziej ochotę ;)

  • ugotowane ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki lub ósemki
  • ugotowany na pół-twardo kalafior
  • świeży, pokrojony pomidor
  • posiekane: szczypiorek i koperek
Na sos: (nie jest to typowy vinegret, do którego dodaje się zwykle żółtko lub musztardę dijon)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić octem balsamicznym lub winnym)
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • sól, pieprz
Warzywa przekładamy do miski. W szklance łączymy składniki na sos (można je wymieszać w małym słoiku, potrząsając jak shaker'em), zalewamy warzywa i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz