- ok. 1/2 kg jabłek
- jeżeli jabłka były kwaskowe: 3 płaskie łyżki cukru (u mnie brązowy) lub miodu
- ok. 7-10 listków świeżej mięty
- 1,5 l. wody
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe
kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez
przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście
mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić.
Można podawać z kostkami lodu.
Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dzbanka Tupperware "Nowa Fala", może kompot przygotować bez gotowania owoców: wystarczy pokrojone owoce wrzucić do dzbanka, zalać wrzątkiem, dodać liście mięty, zamknąć dzbanek pokrywką i odczekać 20-30 minut. Kompot gotowy, a owoce nadają się do zjedzenia :)
noo ciekawie, nie piłem takiego jeszcze :)
OdpowiedzUsuń