- pęczek botwinki
- 2 małe buraki czerwone (najlepiej podłużne)
- włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera
- kawałek żeberek lub innego mięsa wieprzowego, które może być podstawą wywaru
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- pół kubka śmietany 12%
- kostka warzywna
- 1 łyżka octu 10%
- 1 łyżeczka cukru
Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i
wrzucić do garnka. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru. Dodać kostkę warzywną, żeberka, liść laurowy, ziele
angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i
oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do
gotującego się bulionu.
Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym
czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze
ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.
W kubku wymieszać mąkę razem ze
śmietaną, tak aby nie było grudek. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz