Przepis na 1 duży bochenek.
- 675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej
- 130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)
Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).
Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.
Dziękuję Agata, na pewno odwiedzę :)
OdpowiedzUsuń