poniedziałek, 3 lutego 2014

Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami

Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki.


Na 4 kokilki średnicy 10 cm.

  • ok. 2 średnie jabłka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
  • migdały w płatkach (do posypania)
  • szczypta cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości. Posypać je cynamonem.


Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na jabłka, a na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".


Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi, koniecznie ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz