- 1 sum afrykański
- 1 cytryna
- kilka łyżeczek masła
- ulubione zioła
- sól, pieprz
Suma opłukać, uciąć głowę. Naciąć brzuch
i ściągnąć z niego skórę - było mi łatwiej, gdy najpierw oczyściłam go z
płetw i ogona. Głowę i skórę wyrzucić.
Suma ponownie opłukać, pociąć w dzwonki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w ziołach, posypać solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować na
spodzie masełkiem (cienka warstwa). Ułożyć w naczyniu dzwonki z suma. Na
każdym z nich położyć około 1/2 łyżeczki masła i plasterek (sparzonej i
obranej) cytryny. Naczynie przykryć.
Suma piec w piekarniku przez 25 minut w 180'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz