Na 2 biszkopty (kwadrat 22cm) - na torcik potrzebna jest ta porcja zrobiona x2:
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 300 ml śmietanki 30% (używam Łaciatej)
- 1 fix do bitej śmietany (można pominąć, jeśli już kiedykolwiek robiliście masę z samej kremówki i jesteście 100% pewni, że Wam wyjdzie)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
- truskawki
- kilka kostek mlecznej czekolady
Oddzielamy białka od żółtek, białka
ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i
wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3
minuty). Wsypujemy do masy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy
wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę
wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką
tartą lub mąką - w przypadku formy silikonowej wystarczy ją lekko natłuścić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15
minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i
przekrajamy, tworząc 2 biszkopty. Jeśli nie potraficie kroić biszkoptu, wystarczy masę na początku podzielić na 2 części.
Masa śmietanowa:
300 ml dobrze schłodzonej śmietanki
miksujemy przez kilka minut, aż do stężenia. Jeśli chcemy użyć fixu, należy dodać go do śmietanki po kilkunastu sekundach ubijania.Wykończenie:
4 schłodzone biszkopty przekładamy masą śmietanową, a resztą okładamy boki i wierzch tortu. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przekrajamy na pół i dekorujemy torcik. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz