niedziela, 2 lutego 2014

Torcik śmietankowo truskawkowy

Prosty w wykonaniu, delikatny dzięki masie z samej kremówki, idealny. Zniknął w mgnieniu oka!


Na 2 biszkopty (kwadrat 22cm) - na torcik potrzebna jest ta porcja zrobiona x2:

  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
Na masę śmietanową:
  • 300 ml śmietanki 30% (używam Łaciatej)
  • 1 fix do bitej śmietany (można pominąć, jeśli już kiedykolwiek robiliście masę z samej kremówki i jesteście 100% pewni, że Wam wyjdzie)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
Do dekoracji:
  • truskawki
  • kilka kostek mlecznej czekolady
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką - w przypadku formy silikonowej wystarczy ją lekko natłuścić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2 biszkopty. Jeśli nie potraficie kroić biszkoptu, wystarczy masę na początku podzielić na 2 części.

Masa śmietanowa:
300 ml dobrze schłodzonej śmietanki miksujemy przez kilka minut, aż do stężenia. Jeśli chcemy użyć fixu, należy dodać go do śmietanki po kilkunastu sekundach ubijania.

Wykończenie:
4 schłodzone biszkopty przekładamy masą śmietanową, a resztą okładamy boki i wierzch tortu. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przekrajamy na pół i dekorujemy torcik. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz