sobota, 1 lutego 2014

Muffinki keksowe (minikeksy)

Jedne z naszych ulubionych, idealne na niedzielny deser, do kawy czy na święta. Jak to muffinki, nie wymagają sporo pracy i zawsze się udają. Przepis stąd, zmiany moje. Przystrajali mąż i synkowie ;)



Składniki na 20-24 średnie muffinki.

Składniki suche:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (biały lub brąz)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 160 ml oleju
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
Bakalie:
  • 100 g rodzynek
  • 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").

Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C (u mnie 15 min opcja pieczenia "dół", 5 min opcja "góra-dół", bez termoobiegu), a gdy ostygną, przystrajamy.

1 komentarz: