Składniki na 20-24 średnie muffinki.
Składniki suche:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru (biały lub brąz)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 160 ml oleju
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- 100 g rodzynek
- 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów
W jednej misce łączymy składniki suche, w
drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie
mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie
dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma
silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką,
muffinki lepiej się "odklejają").
Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C (u mnie 15 min opcja pieczenia "dół", 5 min opcja "góra-dół", bez termoobiegu), a gdy ostygną, przystrajamy.
mniam :)
OdpowiedzUsuń