niedziela, 9 marca 2014

Kurczak pieczony w mleku i soku z cytryny

Szperając w internecie, natrafiłam na przepis Jamiego Olivera. Nigdy w życiu nie piekłam mięsa na/w mleku, więc stwierdziłam, że aby zaspokoić mój głód eksperymentów, koniecznie muszę tak upiec kurczaka. Przepis zmodyfikowałam: zamiast skórki cytryny, dodałam sok z cytryny, a mięsa nie smażyłam na wstępie. Kurczak wyszedł pyszny, soczysty, o lekkim posmaku cytryny. Bardzo smakował moim niedzielnym gościom.



  • 1 cały kurczak bez podrobów (u mnie + kilka podudzi, ponieważ miałam gości)
  • ok. 300-400 ml mleka (zależy od wielkości brytfanki)
  • sok z 1  dużej cytryny
  • ulubione zioła do wtarcia w kurczaka: u mnie sól, pieprz, chilli, czosnek
  • 1/8 kostki masła
Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć go ziołami, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zostawić na ok. 1-2 godziny (można na noc w lodówce).



W środek kurczaka włożyć masło. Mleko połączyć z sokiem z cytryny i wylać na kurczaka.


Przykryć wierzch - jeśli kurczak nie zmieści się pod przykrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wystarczy wierzch dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka mlecznym sosem (ja polałam 3 razy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz