Przepis na 2 blaszki okrągłe śr. 36 cm lub 1 dużą blachę kwadratową do piekarnika.
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 mała (40 g) kostka drożdży lub 1 paczka (7 g) drożdży suchych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
- 1-2 kiełbasy wiejskie lub śląskie
- cebula biała
- pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
- kukurydza z puszki (wystarczy 1/2 puszki)
- pieczarki (ok. 5 dużych sztuk)
- sól, pieprz
- oregano
- ser żółty (ok. 20-30 dag)
Jeśli macie drożdże suche, wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto (ja do ciasta zawsze daję trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Jeśli drożdże są świeże, należy najpierw rozpuścić je w wodzie wraz z cukrem, a następnie wszystko razem połączyć.
Przygotować składniki na wierzch: część
pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki oraz kiełbasę
pokroić na plastry, obraną cebulę - w
piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć,
obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać
sól, pieprz i oregano do smaku.
Blachę wysmarować oliwą, przełożyć na nią ciasto i rozwałkować lub ugnieść palcami.
Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć paski żółtego sera. Zostawić ciasto jeszcze na 15 min. do wyrośnięcia (przykryte
ściereczką).
Nałożyć na ciasto wszystkie dodatki, oprócz sera. Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.
Piec w 190’c ok. 15 minut (na pieczeniu
"od dołu"), następnie nałożyć szybko ser i piec jeszcze ok. 10 minut
(pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko
twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.
Ser można nałożyć od razu, ale może się wtedy za bardzo spiec i zrobi się z niego skorupa.
Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń