piątek, 7 marca 2014

Pizza wiejska

Mam w domu 3 mężczyzn, w tym 2 małych, lecz dorastających, więc piątki robią się u mnie "Dniem Pizzy". A że dzięki braciszkowi jestem w posiadaniu wspaniałych blach do pizzy, a pizza jest tworem bardzo szybkim do zrobienia, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić ją co tydzień... W tym tygodniu: pizza wiejska, czyli z kiełbasą, cebulą, pieczarkami, kukurydzą. Od razu ostrzegam, że przepisy na moje pizze są Moje, więc mogę inaczej wyobrażać sobie pizzę wiejską, niż Wy ;) Przepis na ciasto pochodzi z czasów licealnych i jest wymyślony przez mego męża.



Przepis na 2 blaszki okrągłe śr. 36 cm lub 1 dużą blachę kwadratową do piekarnika.

Na ciasto:
  •  1/2 kg mąki pszennej
  • 1 mała (40 g) kostka drożdży lub 1 paczka (7 g) drożdży suchych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
Na wierzch (ilość zależy od Waszego smaku, podaję orientacyjnie):
  • 1-2 kiełbasy wiejskie lub śląskie
  • cebula biała
  • pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
  • kukurydza z puszki (wystarczy 1/2 puszki)
  • pieczarki (ok. 5 dużych sztuk)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • ser żółty (ok. 20-30 dag)
Jeśli macie drożdże suche, wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto (ja do ciasta zawsze daję trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Jeśli drożdże są świeże, należy najpierw rozpuścić je w wodzie wraz z cukrem, a następnie wszystko razem połączyć.

Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki oraz kiełbasę pokroić na plastry, obraną cebulę - w piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.

Blachę wysmarować oliwą, przełożyć na nią ciasto i rozwałkować lub ugnieść palcami. Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć paski żółtego sera. Zostawić ciasto jeszcze na 15 min. do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Nałożyć na ciasto wszystkie dodatki, oprócz sera. Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.

Piec w 190’c ok. 15 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie nałożyć szybko ser i piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.

Ser można nałożyć od razu, ale może się wtedy za bardzo spiec i zrobi się z niego skorupa.

1 komentarz: