czwartek, 14 listopada 2013

Mango lassi

Mango lassi to indyjski napój z mango i jogurtu naturalnego, który łagodzi smak ostrych, indyjskich potraw. Aby był naprawdę smaczny, trzeba natrafić na dojrzałe, słodkie mango. Niestety, mango kupowane w polskich marketach często nie ma odpowiedniego smaku i napój traci to swoje "COŚ"... Należy więc kupować miękkie mango, kierując się bardziej zmysłem dotyku, niż wzroku - nie zawsze czerwone mango to mango dojrzałe. Jeśli mamy mango twardawe, najlepiej poczekać, odłożyć je i dać mu "dojrzeć".





Przepis podstawowy znalazłam na Kwestii Smaku. 
Jeśli ktoś preferuje ostre napoje, można do lassi dodać zmielonego chilli, a jeśli preferujecie napoje słone od słodkich, zamiast dodawać miodu należy wsypać szczyptę soli.
  • 1 mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżka miodu (najlepiej lipowy, akacjowy albo wielokwiatowy)
  • szczypta kardamonu
Mango obrać, przekroić i wyjąć pestkę. Miąższ z włóknami nie nadaje się do napoju - kroimy i wkładamy do blendera jedynie miąższ gładki. Dolewamy jogurtu i wody, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu.

1 komentarz: