Mango lassi to indyjski napój z mango i jogurtu naturalnego, który łagodzi smak ostrych, indyjskich potraw. Aby był naprawdę smaczny, trzeba natrafić na dojrzałe, słodkie mango. Niestety, mango kupowane w polskich marketach często nie ma odpowiedniego smaku i napój traci to swoje "COŚ"... Należy więc kupować miękkie mango, kierując się bardziej zmysłem dotyku, niż wzroku - nie zawsze czerwone mango to mango dojrzałe. Jeśli mamy mango twardawe, najlepiej poczekać, odłożyć je i dać mu "dojrzeć".
Przepis podstawowy znalazłam na
Kwestii Smaku.
Jeśli ktoś preferuje ostre napoje, można do lassi dodać zmielonego
chilli, a jeśli preferujecie napoje słone od słodkich, zamiast dodawać
miodu należy wsypać szczyptę soli.
- 1 mango
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki chłodnej wody
- 1 łyżka miodu (najlepiej lipowy, akacjowy albo wielokwiatowy)
- szczypta kardamonu
Mango obrać, przekroić i wyjąć pestkę. Miąższ z włóknami nie nadaje się do napoju - kroimy i wkładamy do blendera jedynie miąższ gładki. Dolewamy jogurtu i wody, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu.
pyszne jest zwłaszcza w ciepłe dni:D
OdpowiedzUsuń