czwartek, 14 listopada 2013

Makaron z patelni z kurczakiem i chilli

Ostry, orientalny, pyszny makaron z piersią kurczaka.



  • 1 opakowanie pszennego makaronu japońskiego
  • 1/2 - 1 świeża, czerwona papryczka chilli
  • 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz
  • szczypta curry
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu - nie rozgotować!

Na patelni rozgrzać olej ryżowy. Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić, pokroić (w paseczki lub kwadraty) i rzucić na olej, lekko podsmażyć. Papryki oczyścić, wykroić gniazda nasienne. Paprykę słodką pokroić w paski lub większe cząstki, papryczkę chilli posiekać jak najdrobniej. Obie papryki wrzucić do kurczaka wraz z kukurydzą, podsmażać ok. 5-10 minut. Dorzucić makaron, doprawić solą, pieprzem i curry, wymieszać i podsmażać jeszcze ok. 3 minut.

4 komentarze:

  1. Pycha , bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze smakuje również jak się najpierw przesmaży chilli na gorącym oleju (tak ok. 2 minut). Wtedy ostrość jest jakby "pod spodem", a pozostałe smaki są bardziej uwydatnione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. camacho, dziękuję, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń