piątek, 15 listopada 2013

Surówka ze świeżego szpinaku z sosem ostrygowym

Przepis mojej koleżanki Edyty. Nie jadam surowego szpinaku, ale muszę przyznać, że ta surówka ma w sobie "COŚ". Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale nadrabia ostrym smakiem: idealnie nadaje się do ryby lub mało przyprawionego mięsa.



  • liście szpinaku - 1 pęczek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Szpinak opłukać i porozrywać na mniejsze kawałki. Dodać musztardę, sos ostrygowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, pieprz i oliwę, dobrze wymieszać. Jeśli to konieczne, doprawić do smaku solą i wymieszać raz jeszcze.

1 komentarz:

  1. Świeży szpinak jest przepyszny! Świetny pomysł na sos :)

    OdpowiedzUsuń