sobota, 23 listopada 2013

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami

Mama bardzo często ją dla nas robiła, jeszcze kiedy byliśmy dziećmi. Teraz to jedna z najtańszych i najczęściej robionych surówek.



  • 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała cebulka
  • garść posiekanego koperku
  • opcjonalnie rzodkiewka do smaku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
  • 1/2 łyżki octu (jabłkowy, winny) lub soku z cytryny
Kapustę posiekać. Dodać do niej sól, wymieszać i zagnieść ręką. Odstawić na 10-15 minut.

Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do kapusty.

Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.



1 komentarz: