- 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
- 2 średnie pomidory
- 1 mała cebulka
- garść posiekanego koperku
- opcjonalnie rzodkiewka do smaku
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
- 1/2 łyżki octu (jabłkowy, winny) lub soku z cytryny
Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do kapusty.
Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.
Uwielbiam właśnie taką surówkę.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)