A jako że wiadomym jest, iż schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
- kilogram mięsa schabowego
- pół kilograma pieczarek
- jedna duża cebula
- przyprawy: sól, czerwona papryka słodka, czosnek
- 20 dag sera żółtego
- Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem - do smażenia
- bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia
- 2 jajka rozbełtane
- musztarda (można pominąć)
Rozbijamy je, smarujemy musztardą, posypujemy papryką słodką i czosnkiem (można też vegetą).
Na jedną ze stron kładziemy pokrojony w plasterki żółty ser. Pieczarki obieramy (chyba, że są świeże)
i kroimy na małe części. Przekładamy do garnka, dodajemy drobno
pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli i około 2 łyżek oleju. Dusimy pod
przykryciem do wyparowania powstałej wody. Letnie pieczarki przekładamy na tę stronę kotletów, na której położyliśmy żółty ser.
Przykrywamy drugą częścią kotleta, dociskamy brzegi paznokciami i w miarę możliwości zawijamy.
Delikatnie obtaczamy: w mące, następnie w jajku, na koniec w tartej bułce.
Smakowitą Pajdę (ok. 2-3 łyżek) roztapiamy na patelni. Schab smażymy do zbrązowienia z obu stron. Przyznam, że usmażony na Smakowitej Pajdzie jest naprawdę dobry - posmaczku daje tutaj cebulka i jabłko, znajdujące się w smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie właśnie tym delikatnym posmakiem i chrupkością w/w dodatków oraz całkowicie 100% składem roślinnym, dzięki czemu jest zdrowsza niż tradycyjny smalec.
mmm pyszna wersja :)
OdpowiedzUsuńno i w końcu wiem jak się robi takie wielkie nadziewane kotlety :p
OdpowiedzUsuńNic trudnego, a efekt na rodzinie murowany :D
OdpowiedzUsuńFajne nadzienie. Kotlety wygladają pysznie. Dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuńZawsze do usług Majanko :)
OdpowiedzUsuńsuper wyprubowalam
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię na komunię :-D
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Bede dzisiaj probowac :)
OdpowiedzUsuń