poniedziałek, 9 września 2013

Crumble ze śliwkami i migdałami

Zakochałam się... Moja rodzina także. Nawet moje dzieci, które wolą proste, tradycyjne desery od tych wymyślnych. Ciocia, kuzynka, teściowie - wszystkim smakuje. Proste, szybkie, nie za słodkie, "przenikające się" smakami (jak to oznajmiła ciocia po zjedzeniu 2 sztuk...). Crumble.


Na 4 kokilki średnicy 10 cm.
  • kilka śliwek (w zależności od wielkości, tak by pokrojone wypełniły kokilki w 3/4 wysokości)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
  • migdały w płatkach (do posypania)
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości.


Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na śliwki w kokilkach.


Na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".

Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi.

1 komentarz:

  1. mmmm,ale przepysznie wyglądają , tylko kokilek nie mam :/, muszę dopisać do mojej długiej listy rzeczy "do kupienia" ;)

    OdpowiedzUsuń