Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 4 godziny (tyle zajmuje mi czasami przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort przystrojony taką masą wytrzymuje w lodówce około tygodnia (tyle zwykle zajmuje nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie dzieje - nie kruszeje, nie schnie, nie robi się twarda. Kroi się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostają na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Ma jeden minus - nie jest śnieżnobiała, ale lekko żółtawa, kremowa. Można ją mrozić, a po rozmrożeniu nadal jest plastyczna, ALE... ma dziwny zapach... Smakowo i wizualnie jest OK, ale bardzo przesiąka zapachem zamrażalki.
- 0,5 kostki margaryny lub masła
- 1 szklanka wody
- 25 dag mąki pszennej
- 0,5 kg cukru pudru
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Bardzo ważne jest, aby cukier puder dodawać do zimnej masy, ponieważ dodany nawet do lekko ciepłej - rozpuści się, a nasza masa się rozpłynie. Jeśli czujemy, że masa jest klejąca, możemy dodawać cukier puder lub nawet mąkę (oba sposoby wypróbowane) aż do uzyskania interesującej nas konsystencji.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Z każdym kolejnym razem szczegóły robi się lepiej.
Pierwszy tort tego typu to tort piracki dla mojego synka Krzysia, jeszcze na starym blogu
Następny był tort na moje 30-te urodziny
Tort Hot Wheels na 3 urodziny mojego synka Wojtusia
Tort na 10 urodziny córki mojej koleżanki
Tort Angry Birds na 5 urodziny mojego synka Krzysia
Jeszcze dzisiaj zrobie mase ale nie wiem gdzie kupic barwniki
OdpowiedzUsuńJa zwykle kupuję barwniki firmy Wilton, w sklepie internetowym aledobre.pl - są według mnie najlepsze i najbardziej wydajne, spokojnie wystarczają na 3 lata, czyli tyle ile wynosi data ważności. W sklepach pojawiły się barwniki Oetkera, jeden za ok. 4 zł, ale są bardzo mało wydajne - trzeba użyć całego opakowania, żeby wyszedł blady kolor...
OdpowiedzUsuńmasa nie jest śnieżno- biała bo to nie jest masa cukrowa tylko tak się przygotowuje zastępczy marcepan wystarczy dodać olejek migdałowy
UsuńMasa cukrowa to
50g glukozy
400g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny i 40 ml gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny) wystarczy wszysko razem wyrobić żelatyn a musi być zimna
.....na pewno będzie śnieżno-biała
barwniki tylko w proszku
Usuńczy mogą być barwniki płynne?
OdpowiedzUsuńnie ponieważ sie rozpuści
UsuńOczywiście! Mogą być także naturalne - kakao, sok z buraczków...
OdpowiedzUsuńczy uzywa Pani wczesniej masy maslanej czy nie jest ona konieczna?
OdpowiedzUsuńczym przytwierdza Pani figurki do tortu?
czy ma Pani jakis patent na otrzymanie koloru czarnego bez uzycia got. barwnika?
Czy chodzi o masę maślaną na tort? Zanim nałożę masę cukrową, zawsze oblekam tort cienką warstwą masy maślanej lub śmietanowej.
OdpowiedzUsuńFigurki przytwierdzam do tortu... wodą. Zwykłą, przegotowaną. Tak samo przytwierdzam do siebie różne elementy figurek - na wodę wszystko ładnie się skleja.
Niestety nie mam patentu na czarną masę bez barwnika spożywczego. Jedyny "naturalny" czarny barwnik, z jakim się spotkałam, to ten na bazie gumy arabskiej i węgla roślinnego: http://www.shop.ehause.eu/shop/index.php/produkt/naturalny-barwnik-spozywczy-black-czarny-gbm. Wiem, że niektórzy używają soku z czarnych porzeczek albo sproszkowanego węgla z apteki, ale sama nigdy tak nie robiłam.
Jaka ilość masy wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńDokładnie w gramach nie jestem w stanie podać, ale zawsze wychodzi mi na podstawę - czyli obleczenie tortu jedną warstwą + na wszystkie dekoracje. Na widocznych na zdjęciach tortach wykorzystałam właśnie masę z 1 przepisu.
OdpowiedzUsuńMasa świetna ,nawet ta po zamrożeniu ,nic kompletnie się z nią nie dzieje niedobrego ,potrzeba tylko odrobię fantazji i można zdziałać cuda !!!
OdpowiedzUsuńKiedy dokładnie dodać barwnik? I co znaczy "prażyć"?
OdpowiedzUsuńCzy taką masę można przechować/ zamrozić?
OdpowiedzUsuńTak, można zamrozić - ja niejednokrotnie mroziłam zawiniętą w folię, ale wtedy przesiąka zapachem zamrażarki - lepiej zamrozić w jakimś pojemniku.
UsuńMasa rzeczywiście jest świetna :)
OdpowiedzUsuńBarwnik należy dodać na samym końcu, gdy cała masa będzie gotowa. "Prażyć" to nic innego jak "chwilę gotować, mieszając".
Tak, masę można mrozić - na samym początku napisałam "Można ją mrozić, a po rozmrożeniu nadal jest plastyczna, ALE... ma dziwny zapach... Smakowo i wizualnie jest OK, ale bardzo przesiąka zapachem zamrażalki."
Wybacz Elu moje pytanie, dopiero jak je zamieściłam to doczytałam w poście, że już wspomniałaś o przechowywaniu ;) Pozdrawiam!!:))
UsuńNic nie szkodzi. Pozdrawiam :)
UsuńWitam,mam takie pytanie czy próbowała Pani położyć ozdoby z tej masy na torcie posmarowanym bitą śmietaną? Bo masa z glukozą i żelatyną podobno się rozpuszcza na śmietanie.Ciekawi mnie jak się zachowuje ta masa na torcie z bitą śmietaną.Wiem że jest taka masa właśnie którą można układać na śmietanie bo znalazłam zdjęcia w internecie jednej kobietki ale nikomu nie zdradza przepisu.
OdpowiedzUsuńZJEDZIE.. NIESTETY
UsuńBita śmietana jest niestety bardzo rzadka. Nie próbowałam na niej kłaść masy.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMasę cukrową kładłam już na różne masy: śmietanową, z mascarpone, gotowca Oetkera - nic się nie dzieje, aczkolwiek jeśli chce się położyć same ozdoby, bez podkładu z masy cukrowej, należy uwzględnić, że masa cukrowa jest ciężka i ozdoby z niej mogą się "wtopić" w masę śmietanową właśnie z powodu ciężkości.
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobilam tą masę, troche rozwlekle w czasie, tzn najpierw woda z margaryna i mąką, potem do lodówki bo juz bylo pozno, pozniej dodałam cukier, zagniotłam razem i..... STRASZNIE SIĘ LEPI! Ręce mam oklejonetak, ze ciezko poruszyc palcem :( Czy to znaczy ze nie wyszła? Czy moge ja jakos uratowac? Moze ma znaczenie to, ze byla w lodówce i teraz skrapla sie na niej para i cukier sie rozpuszcza? Zrobilabym ja jeszcze raz, ale nawet skladnikow nie moge zmienic, w sensie marek, bo tu gdzie jestem nie ma innych... :(
OdpowiedzUsuńTeraz kiedy ja wyjmuje przez 2-3 sekundy moge utrzymac ja w rece, ale zaraz potem przylepia sie do rąk :(
Oczywiście, można ją uratować - najlepiej poprzez dodanie do niej mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sama też zauważyłam, że niekiedy masa wychodzi bardzo klejąca - nie wiem od czego to zależy. Ratuję ją właśnie poprzez dodanie mąki, czasami nawet sporo.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo. Dodałam mąkę i udało się. Zrobiłam pierwsze w zyciu kwiatuszki na tort dla mojej solenizantki. Czy zamiast mąki mozna dodać więcej cukru pudru? Ozdoby pozostałyby jadalne :) a dzieci na widok kwiatuszków często pytaja, czy mozna je jesc. Pozdrawiam i polecam przepis. Polecam też rękawiczki, przydadzą się przy mieszaniu masy z barwnikami :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udało! :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać cukru pudru zamiast mąki, ja też tak robiłam, są jednak 2 "ale": po pierwsze masa będzie wtedy naprawdę bardzo, bardzo, bardzo słodka. Po drugie, wydaje mi się, że to właśnie jakość cukru pudru sprawia, że masa jest bardziej lub mniej rzadka na początku. Zdarzało mi się, że po dodaniu nawet 0,5 kg cukru pudru masa nadal była rzadka i klejąca się. Mąka zawsze "ratuje" sytuację, a nawet po jej dodaniu pozwalam moim dzieciom zjeść ozdoby ;) Głównie dlatego, że i tak są one na tyle słodkie, że dużo ich nie zjedzą ;)
masa cukrowa bez żelatyny? jak to możliwe?:D
OdpowiedzUsuńDa się, da się ;)
OdpowiedzUsuńNapisała Pani, że minusem jest nie śnieżnobiały kolor tej masy. Dzieje się tak zapewne przez margarynę/masło. Może warto wypróbować biały tłuszcz, żeby nie zabarwiał masy?! proponuję Plantę ;) powinna tak samo zachować się jak margaryna, lecz nie jestem pewna. Na pewno warto spróbować :) a nuż się uda ;)
OdpowiedzUsuńI takie małe pytanko.. czy ta surowa mąka nie zaszkodzi przy spożywaniu masy?! Wiem, że w zasadzie nikt jej nie je poza dziećmi, a w szczególności ich oczami :D ale jednak się ją je..
pozdrawiam
witam - planta nadaje sie idealnie wtedy masa jest snieznobiała - za kazdym razem wychodzi idealna
UsuńDziękuję za podpowiedź, następnym razem na pewno spróbuję białego tłuszczu.
OdpowiedzUsuńCo do surowej mąki - nikt nigdy nie skarżył się na ból brzucha ;) Ozdoby są jadalne, lecz tak słodkie, że i tak nie bylibyśmy w stanie zjeść ich dużo - sądzę, że to właśnie mała ilość mąki sprawia, że jest ona nieszkodliwa.
Jako białego tłuszczu mozna uzyc tłuszczu/oleju kokosowego. Powyzej 25 stopni (w czasie goracego lata) jest płynny - stąd olej, ale wiosna, jesienią i zimmą trzymany w kuchni bez lklodowki ma konsystencję stałą. Gdy topię czekoladę, dodaję łyzeczkę - 2, dłużej jest płynna(ciągnąca), a po zastygnieciu ma ładniejszy wygląd.
UsuńPozdrawiam.
Karola
Dziękuję bardzo za podpowiedź :)
Usuńproponuje przed wlozeniem masy do zamrazarki wsadzic ja do pojemnika z tupperware wtedy nie przechodza zadne zapachy i dlugo sie przechowuje.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńA na jakim etapie dodać sok z buraka?? Już do wyrobionej masy?
Pozdrawiam
Tak, barwniki dodajemy do wyrobionej masy.
UsuńWitam, mam pytanie jak juz wyrobiłam mae i dodałam barwnik czy potem muszę ja rozwałkować i nałożyć na ciasto czy muszę odczekać chwilkę? pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńMożna od razu rozwałkować i nakładać.
Usuńniedawno skończyłam własnie robić tort z ta masa nie wiem co zrobiłam nie tak ale do zimnej już margaryny,wody i mąki dałam 0,5 kg cukru pudru i nadal była papka... ale sypłam dość dużo mąki i wkońcu zaczęło cię robić ciasto :) super przepis :) polecam.
OdpowiedzUsuńA może margaryne/masło można by zastąpić olejem kokosowym ?
OdpowiedzUsuńCzy to się uda?
Planuję ozdobić tort , urodziny w październiku ale już powoli się szykuje do tego! :)
Ja na oleju kokosowym nie robiłam, ale ktoś wcześniej podpowiadał, że to się może udać.
Usuńa jak zrobić niebieski barwnik?
OdpowiedzUsuńJa używam barwników w płynie Wiltona, niestety nie wiem jak uzyskać niebieski kolor naturalną metodą.
UsuńDzis chce zrobic te mase zobaczymy czy sie uda !
OdpowiedzUsuńDziś robie pierwszy raz mase mam nadzieje że wyjdzie :) i dekoracja tez mam nadzieje że wyjdzie z moimi zdolnosciami plastycznymi a raczej z ich brakiem :)
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłam tą masę ale ona mi się kruszy przy wałkowaniu i wycinaniu. Co źle zrobiłam? Uda się naprawić. Proszę o poradę.
OdpowiedzUsuńByć może jest za dużo mąki - proszę dodać odrobinę wody i ponownie dobrze wyrobić.
Usuńa czarny barwnik wyszedł by z jeżyn?
OdpowiedzUsuńWyszedłby taki ciemnofioletowy :)
UsuńWitam :) trafiłam przypadkiem na ten przepis i powiem, że jest rewelacja ! Co prawda z początku myślałam, że się zapłaczę bo strasznie pękała masa i się rwała. Ale doszłam do tego, że za dużo mąki dałam przy wyrabianiu. Dodałam trochę wody i już było dobrze :) Próbowałam również robi z PLANTY ale i tak masa wyszła żółtawa niestety...
OdpowiedzUsuńMasę wyrabia się o wiele lepiej niż tę z glukozą czy z pianek :)
Dziękuję za ułatwienie życia ;) pozdrawiam
Cieszę się :) Pozdrawiam!
UsuńNa plancie na 100% wyjdzie biała , no chyba że kolor dodasz, albo zapomnisz o umyciu rąk ;)
UsuńSuper! Dobrze wiedzieć :)
UsuńKolor żółtawy wynika przede wszystkim z mąki, dodatek planty tylko odrobinkę wybieli masę
UsuńTen przepis jest rewelacja na warunki domowe, zawsze do odratowania, a najważniejsze jest to, że nie rozpuszcza się z dotykiem bitej śmietany. Podałam już ten przepis wszystkim znajomym. Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńPani Elu mieszkam w Niemczech potrzebuje czarnego i rozowego barwniki szukam i szukam i nic.Gdzie lub jak można uzyskać takie kolory.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUżywam barwników spożywczych firmy Wilton, wyglądają jak farbki :)
UsuńElu te twoje torty to mistrzostwo świata, po prostu bajka, może ja sama odważę się i spróbuję..Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńczy zamiast wody mozna dac sok wycisniety z cytryny by zabic slodycz masy? czy z sokiem masa bedzia taka sama? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam soku z cytryny. Zawsze można spróbować. Wydaje mi się jednak, że lepiej jest rozmieszać go z wodą, a nie użyć zamiast wody.
UsuńWitam czy to tych barwników Pani używa do masy
OdpowiedzUsuńhttp://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_barwnikow_spozywczych_8_szt_x_28_g_03_610_Wilton_poleca_Pani_Dorota_z_mojewypiekicom.html
Tak, to te.
UsuńBaaardzo dziękuję za super przepis. Nie męczyłam się z glukozą a dekoracje wyszły cudnie. Mam jeszcze pytanie, czy do wykonania kwiatków itp. używa Pani jakiś form? Jeśli tak, proszę o podpowiedź gdzie można je nabyć. Pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuńDo wykrojenia używam zwykłych wykrawaczek do ciasteczek/pierników, mam taki zestaw o różnej wielkości. Aby je później "nagiąć" używam gąbki i specjalnego narzędzia. Mechanizm mniej więcej przedstawiony jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=vqIIZnXGpyo, tyle że Pani robi to na ręce, ja na gąbce (zwykłej, do naczyć, tyle że nowej i czystej ;) ) i nie mam takiej grubej końcówki, tylko malutką, ponieważ moje kwiatki też są malutkie. Mam podobny zestaw do tego: http://www.aledobre.pl/13169,Narzedzia_zestaw_podstawowy_do_dekoracji_z_gum_paste_3_sztuki_1907_1349_Wilton_OTSW.html ale kupiony na allegro za jakieś 15 zł - i super się sprawdza.
UsuńWitam,masa pierwsza klasa! Zdecydowanie łatwiej ją zrobić w porównaniu do tej z glukozy i żelatyny. Także dziękuję za przepis. Ale mam pytanie - czy Pani ma jakieś formy na te kwiatki, listki itp? Widziałam że w sprzedaży są formy silikonowe różnych kształtów,ale czy ta masa nie jest na nie zbyt miękka? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOdpowiedź jak wyżej :D
Usuńczy tort ubrany moze stac w lodowce ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Zawsze robię tort 1 dzień wcześniej i przetrzymuję go przez noc w lodówce - kolejnego dnia są urodziny, resztki tortu wracają do lodówki i mogą stać tam nawet do 5 dni. Na 3 dzień masa plastyczna zaczyna trochę schnąć i nie wygląda tak efektownie, ale nadal jest jadalna.
UsuńJak masa cukrowa reaguje z kremem karpatkowym?
OdpowiedzUsuńTak samo jak z każdym innym kremem - spokojnie można ją wyłożyć.
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńczy jeśli zrobiłam figurki z tej masy wcześniej to mogę je zamrozić i potem wyłożyć na tort??
Pozdrawiam
Tak, tylko będą już trochę mniej smacznie wyglądać...-stracą kolor, mogą popękać. Najlepsze są jednak świeże.
UsuńCzy mogę dziś zrobić masę i jutro dopiero kłaść na tort? Pierwsze podejscie do masy cukrowej z zelatyny nie udane. A tort musze jutro zrobic.... chcialabym dzis spróbować tego zeby w razie czego jak nie wyjdzie kupic jutro cos innego....
OdpowiedzUsuńJeśli masę schowa się do lodówki, a na następny dzień ponownie ją wyrobi, to tak.
UsuńRobilam masa super i koszt niewielki .Dzieki za przepis wykorzystam nie raz.
OdpowiedzUsuńCzy barwnik w zelu wilton da rade?
OdpowiedzUsuńSpokojnie tak.
UsuńCzy jeżeli użyje barwnika w proszku musze go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody przed dodaniem do masy czy mogę śmiało dosypać proszek?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam barwników w proszku, ale poszperałam w internecie i odnalazłam taką informację: "Barwniki w proszku mają szerokie zastosowanie we wszystkich aplikacjach wodno-rozpuszczalnych. Dlatego nadają się do wszystkich mas zawierających wodę, m.in.: śmietana, galaretki, lody, masy cukrowe i solne, marcepan, wata cukrowa, lody." Z tego wnioskuję, że można go dać bezpośrednio do masy.
UsuńMożna spokojnie dosypać proszek i zagnieść aby się dobrze zabarwiło ;)
UsuńCzemu masa się kleji i się rwie
UsuńByć może margaryna była niskiej jakości - za dużo "wody", lub za ciepła masa i cukier się rozpuścił? Wszystko da się naprawić, proszę dosypać więcej cukru.
UsuńCzy masy wystarczy na przykrycie dużego tortu kwadratowego. Czy zamiast wody można dac do masy sok ją godowy żeby uzyskać kolor niebieski.
OdpowiedzUsuńSok jak najbardziej, a do pokrycia większej ilości ja zawsze robię składniki x2.
UsuńWitam, jestem nowicjuszka w tym temacie. ;D Na urodziny syna chcialam zrobic tort prostokatny jako boisko pilkarskie. Czy ta masa bedzie dobra na tort przelozony bita smietana czy lepiej nie ryzykowac .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Masa na pewno się nie roztopi w połączeniu z bitą śmietaną. Może jedynie być bardziej miękka przy krojeniu. Taki tort, o jakim Pani pisze, trzeba cały pokryć masą (w tym przypadku zieloną), a później poustawiać figurki, itp. dlatego proponuję od razu zrobić podwójną ilość ;)
UsuńPani Elu...dziekuję, że mogłam skorzystać z pani przepisu na masę cukrową. Od razu gdy ją przetestowałam ( miałam wiele porażek z tradycyjnym przepisem) została ze mną. Dzięki niej zdecydowałam sie na niespodziankowy tort dla teściowej z okazji jej 60 urodzin. Z racji na ilość gości będzie miał 3 poziomy i dlatego wcześniej uszykowałam róże. Niestety zostawiłam je na stole i stwardniały. Teraz się zastanawiam czy nie będę miała problemu aby je do tego tortu przymocować. Dodam,że dzień wcześniej przygotuję wszystkie warstwy i pokryje je masą maślaną, pozostawie na noc. Następnego dnia na świezo pokryję pani masą, poskładam warstwy i bedę dekorować. I moje pytanie: czy na tę masę z pomocą wody przykleja się te róże ?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam pomóc :)
UsuńCo do przyklejenia róż - na wierzch można je z powodzeniem przymocować wodą, ale na boki wydaje mi się, że już nie - może Pani spróbować, ale ich waga jest zbyt duża i obawiam się, że mogłyby pospadać. Tutaj już trzeba użyć kleju spożywczego. Proszę dać znać, czy się Pani udało.
Mam pytanie czy jak zrobię literki z tej masy i przycisnę do boków udekorowanych smietana decor taka jak robią torty w cukierniach to czy nie rozpuści ich i czy można zrobić te literki dzien wczesniej i przechować w lodowce
OdpowiedzUsuńRozpuścić nie rozpuści, tak można je przechować, ale nie jestem pewna czy po prostu pod wpływem swojej ciężkości nie odpadną...
UsuńMasa jest naprawdę świetna :) Super się z nią pracuje! Mam jeszcze problemy na większych formatach, ale do ozdób jest idealna :) Współpracuje zarówno z bitą śmietaną, pianką z galaretki i śnieżki, jak i gotowym kremem z torebki. Co do śnieżnobiałego koloru, to da się go uzyskać :) Po zmianie margaryny na Plantę, jest o wiele jaśniejsza, i po dodaniu białego barwnika jest biała :) Super, że niewiele barwnika w proszku wystarczy wsypać by uzyskać łany kolor. O wiele mniej jak do lukru, także radzę ostrożnie dozować ;) Dziękuję, że się Pani podzieliła przepisem ze światem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydaje :) Co do bieli masy, muszę koniecznie wypróbować następnym razem Plantę, dziękuję za podpowiedzi :)
UsuńPlanta to fajny tłuszcz, bo nie ma w sumie ani smaku ani zapachu :) Minus to wysoka cena. Szukałam jej w wielu marketach, i najtańszą (bez promocji) znalazłam w Tesco (ok.3,50 zł), np. w Almie 2 zł droższa.
UsuńMam pytanie czy próbowała może Pani dodawać żelatynę do tej masy, lub mąkę pszenną zamienić na ziemniaczaną? Jest bielsza, to może jest jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam zamieniać mąki, ani stosować żelatyny. Wydaje mi się, że byłaby to już zbyt duża zmiana, a żelatyna według mnie jest zawsze kłopotliwa...
UsuńSpróbowałam użyć mąki ziemniaczanej, masakra :) Kluska się zrobiła i tyle :P Przeczytałam wszystkie komentarze i do zbyt kruchej masy dodałam odrobinkę wody i super się wałkowała :) Zrobiłam 2 torty z tej masy i jestem zachwycona! :)
UsuńSuper! Dziękuję bardzo za komentarze i podpowiedzi :) Dobrze wiedzieć, że ziemniaczana się nie nadaje. Ja już się przygotowuję do tortu Lego Avengers na lipiec ;)
UsuńWitam.Chcę zrobic tort biszkopt kakaowy pr4zełożony smietaną z truskawkami tylko nie wiem czym nasączyc biszkopta i co to za krem na góre pod masę.To moje początki cukiernicze :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis.Przy najbliższej okazji spróbuję na pewno :-) Jeżeli mogę coś doradzić w sprawie zapachu z zamrażarki? Ja używam wspaniałych pojemników Tupperware i żaden zapach do żywności nie przenika,jak i również zapach żywności nie przechodzi na zamrażarkę czy lodówkę. Serdecznie polecam. Nie są tanie,ale naprawdę warto - pojemniki mają 30 letnią gwarancję i są odpowiednie do lodówki i są do zamrażarki.
OdpowiedzUsuńSama też używam Tupperware :) Nawet jestem konsultantką ;)
Usuńdołaczam sie do pytania :) czy masa z kremowki rozpusci ta mase na wierzchu ?
OdpowiedzUsuńNie, nie rozpuści.
UsuńMAM pytanko robię tort śmietanowy boki tortu i krawędź górna będą ze śmietany teraz chodzi mi o sam wierzch chciałabym wykonać na nim rysunek malowany lukrem królewskim czy na tej masie jest to wykonalne - na śmietanie spłynie a lukier plastyczny próbowałam już robić 2 razy i nie wyszedł nie da się go wałkować wiec myślałam aby wierzch tortu przesmarować kremem maślanym ale tylko wierzch i położyć na tym masę Pani przepisu ale czy na tej górze z tą masą da się wykonać obrazek lukrem królewskim czy ona spłynie z góry dziękuj za odpowiedz
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nie robiłam nigdy czegoś takiego, ale znając konsystencję masy, wydaje mi się, że się uda. Najlepiej przećwiczyć wcześniej i być w 100% pewnym.
OdpowiedzUsuńZastanawiam sie czy zamiast maki pszennej mozna dodac skrobii kukurydzianej? Konsystencja wprawdzie podobna do tej ziemniaczanej ale moze sprawdzilaby sie?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc, nie wydaje mi się. Ktoś już próbował robić z mąki ziemniaczanej i nie wyszło, a jak Pani pisze - konsystencja bardzo podobna. No ale oczywiście nikt nie zabroni spróbować i podzielić się informacją o efekcie ;)
UsuńZaraz spróbuję, ale nie mam barwników, wiec zamiast nich użyję soku malinowego (własnej produkcji, bo ma intensywny kolor) dopełnionego wodą. Mam nadzieję, że sie uda. Mam małą półroczną pomocnicę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam niedługo moja ukochana Agatka ma 4 latka chce zrobić zwykły okrągły tort i na.niej ludziki świńkę pepe mam pytanie czy ta masę jak rozwalkuje to żeby przykryć cały biszkopt z wierzchu i do okoła tak można a potem na to oddzielnie ulepic postacie pepy ??? Kiedy daje się te barwniki??? I czy kupie je w sklepie ?jaki to koszt??
OdpowiedzUsuńWitam :) Ostatnio też robiłam świnkę Peppę dla córeczki kuzynki, postaram się wkleić zdjęcie. Masę najpierw się rozwałkowuje i obleka tort - najlepiej rozwałkować na papierze śniadaniowym, łatwiej później przenieść - a później zrobić figurki. Barwniki dodaje się w dowolnym momencie, najlepiej na końcu, jak już wyrobi się masę. Koszt jest różny, naprawdę. Można kupić barwniki Oetkera, w prawie każdym sklepie, ale według mnie są słabe, dają minimalny kolor. Ja używam Wiltona, dostępne w sklepie aledobre.pl, wyglądają jak farbki, koszt to ok. 10 zł za 1 słoiczek, ale wystarcza mi na jakieś 3 lata ;)
UsuńMam takie pytanie. Mój syn jest na diecie bezglutenowej. Czy można mąkę pszenną zastąpić bg?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc, nie wiem. Na rozum wydaje mi się, że tak - w końcu ma takie same właściwości i konsystencję. Proszę spróbować na małej ilości i koniecznie dać mi znać :)
UsuńJutro zaczynam robic mase cukrowa jakie będą efekty napisze pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPOMOCY!!! W piątek moja księżniczka kończy roczek i mamusia, totalne beztalencie, wymyslila tort barbie...czy ta masa nie będzie za ciężka na stozek i nie bedzie się rwac? Lalkę chce umieścić na dużym prostokątnym biszkopcie..najpierw oblozyc biszkopt masą i na to lalka, czy może zjeżdżać i lepiej połączyć sukienkę lalki z masą na dużym biszkopcie?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić i tak, i tak. Masa jest dosyć plastyczna, wystarczy ją rozwałkować na bardziej "grubą", a nic się nie stanie - ja na wierzchu kładłam np. samochodziki Hot Wheels. Można też lalkę jakby "włożyć" do środka tortu, do połowy, a masę ukształtować na spódnicę sukni - widziałam nawet gdzieś takie zdjęcie w sieci :)
UsuńWitam ile dokładnie dodać masła? Pol kostki to 100g ale wydaje mi się że margaryny pakuja w 250 g
OdpowiedzUsuń125 g, zwykle używam margaryny.
UsuńCzy można do masy dodać kakao, żeby zabarwić na brązowy kolor? Pani uzyskała piękny, ciepły kolor - jak to zrobić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa brązowy tort barwiłam właśnie gorzkim kakao :)
UsuńJaką użyć masę na biszkopt przed położeniem masy cukrowej? I czy z tych składników zrobię masę na prostokątną dużą blachę? Czy mam zrobić z większej ilości składników?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
1. Masę można użyć każdą - z kremówki, z mascarpone, a nawet "gotowca" Gellwe czy Oetkera.
Usuń2. Najlepiej z większej ilości - lepiej, żeby zostało, niż żeby zabrakło... ;)
A gdyby tak użyć galaretki jako barwnika? Jak Pani myśli, zadziałałoby?
OdpowiedzUsuńŚwietne przepis. Na tygodniu chce go wypróbować, mam nadzieje ze się uda. Pozdrawiam.
Pewnie by zadziałało, ale kolor byłby bardziej blady :)
Usuńwitam masa wyszła super!!!mam jednak pytanie zrobiłam już dekorację i użyłam barwnika co zrobić żeby ozdoba zrobiła się bardziej twarda czy wystarczy wstawić do lodówki?
OdpowiedzUsuńMożna wstawić do lodówki, stwardnieje minimalnie.
UsuńCzy zamiast cukru pudru mogę użyć zwykły kryształ?
OdpowiedzUsuńNie, absolutnie. Musi być puder.
UsuńMam pytanie czy masz może sprawdzony przepis na tort który można zamrozić... W maju jego zrobię a w czerwcu będzie konsumpcja..oczywiście pokryty twoją masą...
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, ale nigdy tortu nie mroziłam - nigdy nie było potrzeby :)
UsuńPotrzebuje uzyskać kolor biały z tej masy. Dodałam plany ale i tak masa wyszła żółta. Czy jeśli dodam bialy barwnik to uda się z niej uzyskać biały kolor? Ewentualnie jakiej mąki użyć żeby była biała?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować białego barwnika, lecz nie jestem pewna czy nawet to pomoże - masa jest lekko kremowa, mi osobiście nigdy nie udało się zrobić śnieżnobiałej.
UsuńŚwietny przepis, pierwszy raz w ten sposób ozdabiałam tort i wyszło nieźle.
UsuńDo masy użyłam oleju kokosowego (zgodnie z czyjąś sugestią) ale masa wyszła żółtawa, więc składnik ten nie ma wpływu na kolor masy. Dodałam jednak kolorowe barwniki i całość wyszła tak jak zaplanowałam.
Dziękuję za przepis.
Witam, czy do tortu na Pani 30, wykorzystała Pani kakao jako barwnik? Ile mniej więcej trzeba go dodać? :) Śliczne torty! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, użyłam jedynie kakao i prawdę mówiąc, sypałam tak "na oko" :)
Usuń