Podana niżej ilość składników wystarcza na naprawdę dużą porcję pierogów. Nie jestem w stanie określić dokładnej ilości.
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej (wrocławskiej, poznańskiej)
- 200 ml lekko ciepłej wody
- 1 spora cebula lub 2 mniejsze
- 30 dag kapusty kiszonej (młoda kapusta kiszona nie nadaje się)
- 30 dag pieczarek
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej do smażenia
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Odlać wodę, ostudzić kapustę.
Na oleju zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut).
Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.
Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na
blat i powoli dodajemy ciepłą wodę (tak robiła moja babcia), systematycznie zagniatając ciasto.
Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto
nie może przywierać nam do rąk - musimy je także "wyczuć", żeby nie
było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję
rozrobionej plasteliny.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość
ok. 3 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na
każde kółko i zlepiamy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą
łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów
(to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna
i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i
wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, najlepiej z zeszkloną cebulką.
takich jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńGrzegorz. 23.12.2013. Ciasto max. 1,5 mm. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZależy jakie ktoś lubi ciasto :) Szczerze? Zawsze robię "na oko". Pozdrawiam!
UsuńPrzepis jest rewelacyjny, wyszło mi ok. 50 pierogów, więc całkiem sporo:) Farsz i ciasto zeszły mi się bez większych strat. No i oczywiście są pyszne! Do ulubionych!:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńHmm, pieczarki to też grzyby :D
OdpowiedzUsuńTyle że pieczarki mogą jeść dzieci do lat 6, grzybów nie ;)
Usuńkiszona kapusta?? kiszona kapusta się nie usmaży, a do tego zawsze będzie trochę kwaśna.
OdpowiedzUsuńAż przeczytałam jeszcze raz przepis. Nie ma tam nic o smażeniu kapusty :) I pewnie, że będzie trochę kwaśna - czyż nie o to chodzi? Nie lubię bardzo tych pierogów na kapuście kwaszonej, w dodatku wygotowanej - są dla mnie kompletnie bez smaku.
Usuńa czy można zamiast pieczarek dodać mrożonych grzybów? jeśli tak to w jakiej proporcji ? :)
OdpowiedzUsuńTak, można dodać grzybów. Wystarczy ok. 40 dag. Należy je przepłukać ciepłą wodą, gotować przez ok. 1,5 godziny, ostudzić i bardzo dobrze odcisnąć z wody, a następnie zmielić.
UsuńMam pytanie - jak zamrozić takie pierogi? Podgotować tylko trochę, czy ugotować jak w przepisie i wtedy?
OdpowiedzUsuńJa mrożę na 2 sposoby: jeśli wiem, że mają być ponownie gotowane, to tylko podgotowuję, a po rozmrożeniu wrzucam do wody i dogotowuję. Jeśli wiem, że później będzie z nich szybki obiad, to gotuję całkowicie, a po rozmrożeniu podsmażam.
Usuńja mroze tylko w jeden sposob:robie miejsce w szfladzie w zamrazarce i rozkladam pojedynczo aby sie nie za mocno sklejaly,a pozniej wrzucam na wrzatek i tak sie nie rozejda,pycha
UsuńJa zawsze mrożę pierogi, układam je na desce (mam taką wielkości mniej więcej zamrażalnika) i wkładam do zamrażalnika. Kiedy są już dostatecznie zmrożone wrzucam je do woreczka foliowego i przechowuję w zamrażalniku. Nigdy tak przygotowane pierogi nie są sklejone
OdpowiedzUsuńDziś robiłam pierogi z Twojego przepisu. Farsz jest fantastyczny :-)
OdpowiedzUsuńwitam:) mam takie pytanie czy mogłabym dodać jajko do ciasta,by całość już po ugotowaniu ciasta była bardziej żółta niż biała?:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać żółtko, ale pierogi będą odrobinę bardziej twarde, natomiast nie polecam dodawać białka.
Usuń