wtorek, 3 września 2013

Placek jabłkowo cytrynowy z masą śmietanową

Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek, na który przepis znalazłam w "Pani domu" nr 21/2012. W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi wiśniami, co na moją kieszeń było zbyt drogie - zastosowałam więc płatki migdałów i rodzynki.



Przepis na prostokątną blachę 22x34 cm.

Na placek:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny
Na masę śmietanową:
  • ok. 8 kwaskowych jabłek (trzeba sobie wyliczyć, ile się zmieści na blaszce połówek jabłka)
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki 18% śmietany
  • 3 jajka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 10 dag cukru
Do posypania:
  • płatki migdałowe
  • sparzone i osączone rodzynki
Przesiać do miski mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać posiekane masło, cukier, skórkę z cytryny (ja drobniutko pokroiłam) i 3 jajka, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, rozwałkować - na mniej-więcej taką wielkość, jak blaszka. Wyłożyć ciasto na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na spodzie.

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać od góry (w formie "wachlarza") i skropić sokiem z cytryny. Rozłożyć je na cieście.

Śmietanę wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalać ułożone na cieście jabłka. Całość posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Moja kuchenka jest stara, elektryczna, mocno grzeje. Placek piekłam bez termoobiegu w 180'C: przez 40 minut z opcją pieczenia tylko od dołu, kolejne 20 minut z opcją góra-dół. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

1 komentarz:

  1. Sprawdziłam ten przepis , placuszek wyszedł bardzo dobry, chociaż mnie się trochę przypiekł, ale to zależy od piekarnika.

    OdpowiedzUsuń