Podana niżej ilość składników wystarcza na naprawdę dużą porcję pierogów. Nie jestem w stanie określić dokładnej ilości.
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej (wrocławskiej, poznańskiej)
- 200 ml lekko ciepłej wody
- 1 spora cebula lub 2 mniejsze
- 30 dag kapusty kiszonej (młoda kapusta kiszona nie nadaje się)
- 30 dag pieczarek
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej do smażenia
Na oleju zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut).
Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.
Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na
blat i powoli dodajemy ciepłą wodę (tak robiła moja babcia), systematycznie zagniatając ciasto.
Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto
nie może przywierać nam do rąk - musimy je także "wyczuć", żeby nie
było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję
rozrobionej plasteliny.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość
ok. 3 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na
każde kółko i zlepiamy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą
łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów
(to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna
i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i
wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, najlepiej z zeszkloną cebulką.
takich jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńGrzegorz. 23.12.2013. Ciasto max. 1,5 mm. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZależy jakie ktoś lubi ciasto :) Szczerze? Zawsze robię "na oko". Pozdrawiam!
UsuńPrzepis jest rewelacyjny, wyszło mi ok. 50 pierogów, więc całkiem sporo:) Farsz i ciasto zeszły mi się bez większych strat. No i oczywiście są pyszne! Do ulubionych!:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńHmm, pieczarki to też grzyby :D
OdpowiedzUsuńTyle że pieczarki mogą jeść dzieci do lat 6, grzybów nie ;)
Usuńkiszona kapusta?? kiszona kapusta się nie usmaży, a do tego zawsze będzie trochę kwaśna.
OdpowiedzUsuńAż przeczytałam jeszcze raz przepis. Nie ma tam nic o smażeniu kapusty :) I pewnie, że będzie trochę kwaśna - czyż nie o to chodzi? Nie lubię bardzo tych pierogów na kapuście kwaszonej, w dodatku wygotowanej - są dla mnie kompletnie bez smaku.
Usuńa czy można zamiast pieczarek dodać mrożonych grzybów? jeśli tak to w jakiej proporcji ? :)
OdpowiedzUsuńTak, można dodać grzybów. Wystarczy ok. 40 dag. Należy je przepłukać ciepłą wodą, gotować przez ok. 1,5 godziny, ostudzić i bardzo dobrze odcisnąć z wody, a następnie zmielić.
UsuńMam pytanie - jak zamrozić takie pierogi? Podgotować tylko trochę, czy ugotować jak w przepisie i wtedy?
OdpowiedzUsuńJa mrożę na 2 sposoby: jeśli wiem, że mają być ponownie gotowane, to tylko podgotowuję, a po rozmrożeniu wrzucam do wody i dogotowuję. Jeśli wiem, że później będzie z nich szybki obiad, to gotuję całkowicie, a po rozmrożeniu podsmażam.
Usuńja mroze tylko w jeden sposob:robie miejsce w szfladzie w zamrazarce i rozkladam pojedynczo aby sie nie za mocno sklejaly,a pozniej wrzucam na wrzatek i tak sie nie rozejda,pycha
UsuńJa zawsze mrożę pierogi, układam je na desce (mam taką wielkości mniej więcej zamrażalnika) i wkładam do zamrażalnika. Kiedy są już dostatecznie zmrożone wrzucam je do woreczka foliowego i przechowuję w zamrażalniku. Nigdy tak przygotowane pierogi nie są sklejone
OdpowiedzUsuńDziś robiłam pierogi z Twojego przepisu. Farsz jest fantastyczny :-)
OdpowiedzUsuńwitam:) mam takie pytanie czy mogłabym dodać jajko do ciasta,by całość już po ugotowaniu ciasta była bardziej żółta niż biała?:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać żółtko, ale pierogi będą odrobinę bardziej twarde, natomiast nie polecam dodawać białka.
Usuń