czwartek, 14 listopada 2013

Kompot jabłkowo-miętowy

Uwielbiam kompoty. A takie o posmaku mięty - w szczególności.



  • ok. 1/2 kg jabłek
  • jeżeli jabłka były kwaskowe: 3 płaskie łyżki cukru (u mnie brązowy) lub miodu
  • ok. 7-10 listków świeżej mięty
  • 1,5 l. wody
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić. Można podawać z kostkami lodu.

Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dzbanka Tupperware "Nowa Fala", może kompot przygotować bez gotowania owoców: wystarczy pokrojone owoce wrzucić do dzbanka, zalać wrzątkiem, dodać liście mięty, zamknąć dzbanek pokrywką i odczekać 20-30 minut. Kompot gotowy, a owoce nadają się do zjedzenia :)

1 komentarz: