poniedziałek, 3 lutego 2014

Kurczak w warzywach - z szybkowara

W tygodniu, gdy trzeba coś upichcić pomiędzy pracą, odbieraniem dzieci z przedszkola, a następną pracą, szybkowar staje się urządzeniem niezastąpionym. Z początku bardzo się go bałam - ileż to historii naopowiadali mi znajomi o wybuchających garnkach i poparzeniach drugiego stopnia... Dlatego też pierwsze chwile z szybkowarem spędzałam w salonie, podczas gdy on stał bezpiecznie za ścianą, w kuchni. Szybko jednak okazało się, że szybkowar rzecz bezpieczna, a co najważniejsze - gotuje się w nim extremalnie szybko... Tak więc dzisiaj: kurczaczek, przygotowany w pół godziny.


Dokładnej ilości nie podaję w myśl zasady "co-kto-ile-lubi".

  • kurczak: uda, podudzia lub pierś
  • marchew
  • por
  • kapusta biała
  • seler korzeń
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 łyżki mąki pszennej i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego do zagęszczenia sosu
Mięso oczyścić, opłukać. Jeśli mamy pierś z kurczaka, pokroić ją na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do szybkowara.


Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub posiekać, przełożyć do kurczaka.


Obsypać wszystko pieprzem i ok. 1 łyżeczką soli (płaską), dodać rozmaryn i zalać wodą, aby sięgała wyżej, niż mięso i warzywa. Zamknąć szybkowar i upewnić się, że jest szczelnie zamknięty. Gotować kurczaka 30 minut na średnim ogniu - mój szybkowar ma III stopnie gotowania, kurczaka gotuję na II stopniu.

Po 30 minutach szybkowar otworzyć. W kubku rozmieszać mąkę z jogurtem - aby się lepiej mieszało, można dodać wody. Mieszać do zlikwidowania grudek mącznych, następnie dolać gorącego sosu z szybkowara, ponownie wymieszać, wlać do szybkowara i zagotować, już nie przykrywając.

Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, zagęszczanie sosu można ominąć.

10 komentarzy:

  1. Szybkowar to świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak mnie nie przekonasz :PP

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinka - zgadzam się :)
    Anonimowy - ale czego tu się bać?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkowar - no przyznam, że nie miałam okazji korzystać z tego kuchennego wynalazku ;) ale całkiem apetycznie wygląda Twoje danie. Powiedz mi, czym się kierować przy kupnie tego urządzenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tossa - szczerze to... wygrałam go :) I to taki dobrej jakości, więc szkoda było go nie wypróbować... A jak już wypróbowałam, to musiałam przyznać, że jest bardzo przydatny. Przygotowanie potraw typu bigos, gołąbki, gulasz, wołowina - skraca się o 50%. Żałuję jedynie, że nie jest większy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybkowar jest naprawdę magiczny! Zapaszam na blog szybkoszybkowar.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się cieszę. że ktoś jeszce gotuje w magicznym garnku! Zapraszam na szybkoszybkowar.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Aż ślinka cieknie! Świetny pomysł na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupiłam wczoraj szybkowar Allegro Matte ale jakos boje sie jego uzywac . Mam ochotę na takiego kurczaka z warzywami . Czy można dodać mrożone warzywa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale trzeba mieć na uwadze to, że "wytrąci" się z nich trochę wody.

      Usuń