czwartek, 6 marca 2014

Kawa mrożona z syropem Irish Cream

Ile ja się w zeszłym roku napróbowałam przepisów na kawę mrożoną... Z lodami, bez lodów, ze zmiksowanymi owocami... Oczywiście najbardziej zasmakował mi najprostszy, już nie pamiętam gdzie znaleziony. Udoskonaliłam go jedynie syropem barmańskim o smaku Irish Cream - i oto przepis na moją ulubioną, ukochaną Kawę Mrożoną.

 Nie podaję dokładnej ilości mleka/wody, ponieważ zależą one od wysokości szklanki.
  • 1 i 1/2 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2/3 szklanki zimnego mleka z lodówki
  • kilka małych kostek lodu (może być kruszony)
  • 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku Irish Cream (używam firmy Victoria's)
  • bita śmietana do przystrojenia góry
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać 5 minut - niech się zaparzy. Dolać mleka i syropu barmańskiego, delikatnie zamieszać. Wrzucić lód i przystroić bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. Oj narobiłaś mi teraz smaka na taka pyszną mrożoną kawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam na nią ostatnio ochotę, na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń