poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Naleśniki z serkiem waniliowym i sosem truskawkowym

Kilka lat temu podczas podróży nad morze zatrzymaliśmy się na śniadanie w barze przy stacji paliw. I chociaż po takich barach niczego wspaniałego spodziewać się nie można, mieli przepyszne naleśniki z sosem truskawkowym! Po powrocie do domu "przekombinowałam" i stworzyłam poniższy przepis, a naleśniki te stały się stałym elementem naszego menu.



Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki soli
  • olej do smażenia oraz masło do podsmażenia
Na nadzienie:
  • wiadereczko serka śmietankowego waniliowego, do naleśników - takie serki są do kupienia w supermarketach i mają niepowtarzalny smak, coś pomiędzy białym serem a homogenizowanym serkiem waniliowym. Można ewentualnie dodać serek waniliowy typu Danio, ale uważam, że jest on zbyt słodki...
Na sos:
  • mały jogurt naturalny
  • ok. 2 łyżek cukru
  • ok. 0,5 kg truskawek
Najpierw robimy sos: wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy blenderem lub mikserem. Sos można podać od razu - na zimno, lub podgrzać na małym ogniu i podać na ciepło.

Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju).

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy równomiernie serek i zawijamy, najlepiej w trójkąty.  Następnie ponownie rozgrzewamy patelnię, tym razem zamiast oleju rozpuszczamy odrobinę masła - i każdy naleśnik lekko podsmażamy. Dzięki temu serek w środku będzie ciepławy, a naleśniki smaczniejsze. Można oczywiście zamiast ponownego podsmażania zawijać naleśniki od razu i podawać na bieżąco.

Oblewamy sosem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz