Oczywiście można wykorzystać przepis, lecz nie przystrajając tortu w "płatkowy sposób" - to akurat było moje widzimisię :)
Na biszkopt (blacha okrągła śr. 22cm): - oczywiście zawsze można kupić "gotowe" krążki :)
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 1 puszka mleka skondensowanego SŁODZONEGO
- kakao, aby zabarwić warstwy - tylko w przypadku tortu płatkowego
Przygotowanie toffi:
Banalnie proste. Puszkę mleka skondensowanego, koniecznie słodzonego, wstawiamy do garnka i zalewamy ją wodą, aby ją całą przykryła. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy ok 1.5 h. Następnie KONIECZNIE studzimy - jeśli otworzymy gorącą, wybuchnie! Można przygotować dzień wcześniej, albo ostudzić zanurzając w zimnej wodzie.
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek, białka
ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i
wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3
minuty). Wsypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy
wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę
wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką
tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15
minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i
przekrajamy, tworząc 2-3 krążki.
Masa toffi - mascarpone:
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%
przelewamy do miski i lekko ubijamy (dosłownie kilka sekund, nadal
będzie płynna). Dodajemy ser mascarpone i miksujemy, a następnie pół puszki ostudzonej masy toffi i ponownie miksujemy. Jeśli chcemy zróżnicowane, pocieniowane kolory, dodajemy do części kakao jako naturalny barwnik.
Łączenie:
Biszkopt na spodzie nasączamy lekko wodą przegotowaną, zmieszaną z cukrem waniliowym (można użyć alkoholu, ja nie używam ze względu na dzieci). Masę toffi nakładamy na krążek nasączonego biszkoptu, kładziemy drugi biszkopt i czynność powtarzamy.
Do kolejnego etapu potrzebna będzie wyobraźnia i minimum umiejętności. Długim, płaskim nożem wyrównujemy masę na wierzchu, a następnie przystrajamy masą tort, używając dekoratora, według instrukcji na YouTube:
Biszkopt na spodzie nasączamy lekko wodą przegotowaną, zmieszaną z cukrem waniliowym (można użyć alkoholu, ja nie używam ze względu na dzieci). Masę toffi nakładamy na krążek nasączonego biszkoptu, kładziemy drugi biszkopt i czynność powtarzamy.
Do kolejnego etapu potrzebna będzie wyobraźnia i minimum umiejętności. Długim, płaskim nożem wyrównujemy masę na wierzchu, a następnie przystrajamy masą tort, używając dekoratora, według instrukcji na YouTube:
I voila, piękny tort gotowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz