piątek, 21 kwietnia 2017

Tort "płatkowy" Petal Cake: toffi - mascarpone

Urodziny męża, toffiholika. Jako podstawa posłużył mi tort Słodkiej Babeczki, ale masę kajmakową, której nie cierpię, zamieniłam na prawdziwy smak toffi i wprowadziłam kilka zmian...

Oczywiście można wykorzystać przepis, lecz nie przystrajając tortu w "płatkowy sposób" - to akurat było moje widzimisię :)





Na biszkopt (blacha okrągła śr. 22cm): - oczywiście zawsze można kupić "gotowe" krążki :)
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
Na masę mascarpone-toffi:
  •  500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 puszka mleka skondensowanego SŁODZONEGO
  • kakao, aby zabarwić warstwy - tylko w przypadku tortu płatkowego

Przygotowanie toffi:
Banalnie proste. Puszkę mleka skondensowanego, koniecznie słodzonego, wstawiamy do garnka i zalewamy ją wodą, aby ją całą przykryła. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy ok 1.5 h. Następnie KONIECZNIE studzimy - jeśli otworzymy gorącą, wybuchnie! Można przygotować dzień wcześniej, albo ostudzić zanurzając w zimnej wodzie.

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2-3 krążki.
Masa toffi - mascarpone:
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% przelewamy do miski i lekko ubijamy (dosłownie kilka sekund, nadal będzie płynna). Dodajemy ser mascarpone i miksujemy, a następnie pół puszki ostudzonej masy toffi i ponownie miksujemy. Jeśli chcemy zróżnicowane, pocieniowane kolory, dodajemy do części kakao jako naturalny barwnik.

Łączenie:
Biszkopt na spodzie nasączamy lekko wodą przegotowaną, zmieszaną z cukrem waniliowym (można użyć alkoholu, ja nie używam ze względu na dzieci). Masę toffi nakładamy na krążek nasączonego biszkoptu, kładziemy drugi biszkopt i czynność powtarzamy.

Do kolejnego etapu potrzebna będzie wyobraźnia i minimum umiejętności. Długim, płaskim nożem wyrównujemy masę na wierzchu, a następnie przystrajamy masą tort, używając dekoratora, według instrukcji na YouTube:


I voila, piękny tort gotowy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz