piątek, 7 lutego 2014

Chleb mleczny - z maszyny

Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".


Przepis na 1 duży bochenek.
  • 675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej
  • 130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)
Jeśli mamy drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w mleku. Jeśli mamy drożdże suche, postępować jak poniżej.

Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).

Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.

1 komentarz: