środa, 5 lutego 2014

Surówka z marchewki i czarnej rzepy

Wiem, niezbyt dużo osób pała miłością do czarnej rzepy. W mojej rodzinie zajadamy się nią tylko ja i mój mąż, nikt inny. Nie rozumiem dlaczego - jest ostrawa, pyszna i bardzo zdrowa. Dzisiaj wersja z marchewką.


Porcja dla 2 osób, które uwielbiają surówki :)

  • 3 małe czarne rzepy
  • 2 duże marchewki
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną, ale ja wolę z jogurtem)
  • szczypta soli i pieprzu
Warzywa obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub ścieramy w robocie kuchennym - jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota kuchennego z opcją ścierania warzyw. Dodajemy przyprawy i jogurt, mieszamy i zostawiamy na 10-15 minut do przegryzienia się składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz