poniedziałek, 10 marca 2014

Najprostsza surówka z pomidorów

Nie wiem, czy można to nazwać "surówką", ale że bardzo często jemy ją jako dodatek do obiadu, to surówką pozostanie. Jest to przepis mojego wujka, a pomidory według tego przepisu jadam już od czasów liceum.



  • ok. 2 dużych, mięsistych pomidorów (nie lima - są za twarde)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny
Surówkę tą przygotowuje się każdemu z osobna na talerzu. Pomidory myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy je na talerzu w wachlarz. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka, nakładamy na pomidory. Wszystko solimy, posypujemy pieprzem, a następnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

1 komentarz:

  1. U mnie również dzisiaj prosta sałatka. Tęsknie za pomidorami. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń