piątek, 30 stycznia 2015

Ryż z kurczakiem, curry, kuminem, groszkiem i ciecierzycą

Uwielbiam taki ryż z patelni, ze wszelkimi dodatkami, ale z ciecierzycą jadłam po raz pierwszy - i bardzo mi smakował. Potrawa ma lekki, indyjski posmaczek dzięki kuminowi w ryżu.


Porcja na 2 osoby.
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść świeżego lub mrożonego groszku
  • 1/3 puszki ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • max 1/2 łyżeczki soli (w zależności od tego, jak słone potrawy lubicie)
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
 Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na małą patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy, lekko podsmażyć, przykryć i dusić ok. 10 minut.

Ryż wysypać na drugą patelnię, dodać pozostałą oliwę i podsmażyć, aż ryż będzie przezroczysty. Następnie wlać do niego 1/2 litra gorącej/wrzącej wody, wsypać przyprawy i przykryć. Dusić 20 minut, od czasu do czasu mieszając - ryż wchłonie wodę i przyprawy. Następnie dodać ciecierzycę i groszek, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut. Dodać kurczaka, wymieszać, podgrzać chwilkę i podawać.


2 komentarze:

  1. ja widzę ciecierzycą, a nie soczewicę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, że tak! Nie wiem dlaczego napisałam, że z soczewicą... Zamroczenie umysłu. Dziękuję za poprawkę.

      Usuń