czwartek, 29 stycznia 2015

Sałatka warstwowa a'la gyros

Sałatka dla facetów: mięsna, kwaśna, intensywna. Mąż ją uwielbia, zawsze podgrzewa ją sobie w mikrofali (!) Niezbędnik męskich imprez zakrapianych, u nas obecna na każdej rodzinnej imprezie.


Przepis na sporą miskę! (najlepiej wygląda w przezroczystej...)
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 średnie cebule (najlepiej czerwone)
  • pół słoika ogórków korniszonów
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 2 spore pomidory
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ok. 20 dag żółtego sera (ja daję goudę, ładnie się "topi" na mięsku)
  • ok. 40 dag piersi z kurczaka lub karczku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki + 1/3 łyżeczki soli
  • ketchup, majonez
  • cebulka prażona "do przystrojenia" (można pominąć, jeśli nie lubicie)
Kapustę opłukać, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w cienkie piórka. To samo zrobić z cebulą. Korniszony, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki), dodać paprykę sypką, przykryć i dusić ok. 10 min. (kurczak) lub 20 min (karczek). Następnie odkryć i poczekać, aż wyparuje powstała woda, podsmażyć przez chwilkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Układać warstwami: 
  • pół kapusty (jeśli się ją chwilkę "pogniecie" w dłoni, będzie bardziej miękka), pomidor, ogórek,
  • ketchup, majonez (rozsmarować na warstwie kapusty i ogórka), 
  • kukurydza, cebula, papryka,
  • ketchup, majonez, 
  • gorące mięso, żółty ser (fantastycznie się stopi...), 
  • pozostała kapusta, 
  • ketchup, majonez + posypać prażoną cebulką
Warstwy można ułożyć inaczej, ale pamiętając, że ser ma być na mięsku, kapusta na spodzie i wierzchu, a warstwa ketchupowo-majonezowa co najmniej 3 razy.

Brać na talerz, dokopując się do samego spodu... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz