Przepis na sporą miskę! (najlepiej wygląda w przezroczystej...)
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 średnie cebule (najlepiej czerwone)
- pół słoika ogórków korniszonów
- 1 świeża czerwona papryka
- 2 spore pomidory
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- ok. 20 dag żółtego sera (ja daję goudę, ładnie się "topi" na mięsku)
- ok. 40 dag piersi z kurczaka lub karczku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki + 1/3 łyżeczki soli
- ketchup, majonez
- cebulka prażona "do przystrojenia" (można pominąć, jeśli nie lubicie)
Kapustę opłukać, przekroić na pół,
jeszcze raz na pół i pokroić w cienkie piórka. To samo zrobić z cebulą. Korniszony, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić w kostkę,
wrzucić na rozgrzany olej (ok. 3 łyżki), dodać paprykę sypką, przykryć i dusić ok. 10
min. (kurczak) lub 20 min (karczek). Następnie odkryć i poczekać, aż
wyparuje powstała woda, podsmażyć przez chwilkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
Układać warstwami:
- pół kapusty (jeśli się ją chwilkę "pogniecie" w dłoni, będzie bardziej miękka), pomidor, ogórek,
- ketchup, majonez (rozsmarować na warstwie kapusty i ogórka),
- kukurydza, cebula, papryka,
- ketchup, majonez,
- gorące mięso, żółty ser (fantastycznie się stopi...),
- pozostała kapusta,
- ketchup, majonez + posypać prażoną cebulką
Warstwy można ułożyć inaczej, ale pamiętając, że ser ma być na mięsku, kapusta na spodzie i wierzchu, a warstwa ketchupowo-majonezowa co najmniej 3 razy.
Brać na talerz, dokopując się do samego spodu... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz