środa, 28 stycznia 2015

Serduszka z ciasta francuskiego, z truskawkami

Dlaczego by nie wykorzystać gotowego ciasta francuskiego, tym bardziej że teraz można dostać ciasto naprawdę dobrej jakości? Tym bardziej, że w zamrażarce "zalegają" jeszcze działkowe truskawki... Takie serduszka nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych i są szybkie do zrobienia - idealne na Walentynki jako szybki poczęstunek.



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • truskawki - u mnie mrożone, rozmrożone
  • białko jajka
  • cukier puder do posypania
  • ewentualna posypka do dekoracji (u mnie serduszka)
Ciasto francuskie rozłożyć i wykroić serduszka wykrawaczką do ciasteczek/pierniczków - najlepiej, gdy mamy 2 rozmiary serduszek: mniejsze przeznaczymy na spód, większe na górę (w ten sposób większe dobrze "przykryje" truskawkowe nadzienie). Mniejsze serduszka przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde posmarować białkiem jajka, umieścić na nich truskawki i przykryć je większym serduszkiem. Następnie widelcem zgnieść brzegi każdego serca - podczas pieczenia i tak się otworzą, ale nie całkiem (jak widać na głównym zdjęciu).



Następnie każde z serduszek posmarować białkiem jajka...


 Serduszka piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez ok 15 minut.

Walentynkowe menu
Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze: