niedziela, 1 lutego 2015

Muffinki z jabłkami i kiwi

Są to jedne z moich ulubionych muffinek. Ciasto wychodzi bardzo miękkie, wilgotne i pyszne. Owoce wprawdzie opadają trochę na spód pod wpływem ciężkości, ale zakalce nie wychodzą :) Owoce można dodać do ciasta na 2 sposoby: albo wymieszać je delikatnie razem z ciastem, albo dodać do ciasta ("wepchnąć") już wtedy, gdy surowe ciasto będzie w papilotkach. Oba sposoby wypróbowane i oba równie dobre.


Przepis na 24 małe muffinki.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brąz)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • ok. 2 małe jabłka i 3 kiwi
Owoce obrać i pokroić w kostkę.

W jednym naczyniu łyżką wymieszać składniki suche, w drugim mokre, a następnie połączyć je razem. Włożyć do masy owoce i delikatnie wymieszać.


Nałożyć ciasto do papilotek, umieszczonych w foremce do muffinek. Jeśli macie formę silikonową, nie trzeba używać papilotek, ale trzeba pamiętać o nasmarowaniu formy oliwą przed wlaniem do niej ciasta.



Piec ok. 20 minut w 180'c. Sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto jest już dobre (dobre ciasto nie przywiera do patyczka). Muffinki powyciągać z formy, gdy trochę przestygną. Studzić na kratce. Można posypać je po wierzchu cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz