Przepis na 24 małe muffinki.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brąz)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- ok. 2 małe jabłka i 3 kiwi
Owoce obrać i pokroić w kostkę.
W jednym naczyniu łyżką wymieszać składniki suche, w drugim mokre, a następnie połączyć je razem. Włożyć do masy owoce i delikatnie wymieszać.
Nałożyć ciasto do papilotek, umieszczonych w foremce do muffinek. Jeśli macie formę silikonową, nie trzeba używać papilotek, ale trzeba pamiętać o nasmarowaniu formy oliwą przed wlaniem do niej ciasta.
Piec ok. 20 minut w 180'c. Sprawdzić patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto jest już dobre (dobre ciasto nie przywiera do patyczka). Muffinki powyciągać z formy, gdy trochę przestygną. Studzić na kratce. Można posypać je po wierzchu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz