niedziela, 7 czerwca 2015

Tort mascarpone z owocami

Dziękuję Bogu za sezon owocowy! Przynajmniej jeden syn może mieć tort, który wprost ocieka owocami i kolorem. Przepyszny! Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś aparat zaszwankował :(



Na biszkopt (blacha okrągła śr. 22cm): - oczywiście zawsze można kupić "gotowe" krążki :)
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
Na masę mascarpone:

Potrzebna podwójna ilość składników - robię ją zawsze 2x, jeden raz aby przełożyć biszkopt, drugi raz do przystrojenia tortu.
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią (u mnie z wanilią i kardamonem, dlatego masa nie jest śnieżnobiała) lub 1 laska wanilii; można użyć także syropu waniliowego
  • 1 fix do bitej śmietany (tak zwany zagęszczacz - dzięki niemu zawsze mam pewność, że śmietana mi się ubije i nie muszę się martwić)
Ponadto:
  • Ulubione owoce świeże i/lub z puszki, umyte i pokrojone w plasterki.
 
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2-3 krążki.

Masa mascarpone:
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% przelewamy do miski i lekko ubijamy (dosłownie kilka sekund, nadal będzie płynna). W osobnej miseczce mieszamy cukier waniliowy i fix do bitej śmietany i wsypujemy do śmietanki. Jeśli mamy laskę wanilii, należy ją rozkroić i wyjąć nasionka, wtedy pomijamy mieszanie z fixem i po prostu wkładamy fix i nasionka do śmietanki. Wszystko miksujemy, aż do ubicia śmietanki, a następnie łyżką dodajemy porcje mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.

Łączenie:
Biszkopt na spodzie nasączamy lekko wodą przegotowaną, zmieszaną z cukrem waniliowym (można użyć alkoholu, ja nie używam ze względu na dzieci). Masę mascarpone nakładamy na krążek nasączonego biszkoptu, kładziemy drugi biszkopt i czynność powtarzamy.

Do kolejnego etapu potrzebna będzie wyobraźnia i minimum umiejętności. Długim, płaskim nożem wyrównujemy masę na wierzchu, a następnie przystrajamy masą tort, używając dekoratora - tworząc najprostsze wzory. Kończymy strojenie, wkładając w każde wolne miejsce owoce w plasterkach, które spokojnie "przykleją" się do masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz