środa, 20 maja 2015

Surówka z buraków czerwonych

Zdecydowanie królowa wśród moich dziecinnych oraz współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy. U mojego męża przyrządzało się ją inaczej - z chrzanem lub papryką. Ja nadal wolę jednak właśnie ten przepis.


Ilość zależy od porcji docelowej. Na 4 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.
  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • ok. 3-4 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny
Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody - przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny) oraz drobno posiekaną cebulę, wymieszać. Przełożyć do garnuszka, podsmażyć - cebula zaparzy się wraz z buraczkami i nada im specyficzny posmak.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło.Jeśli nie przepadacie za cebulą lub chcecie zrobić łagodne buraczki, wystarczy cebulę pominąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz