środa, 27 listopada 2013

Sałata z tuńczykiem i fetą

Któż jej nie jadł? Jest to jedna z moich ulubionych "sałatek", idealna w każdej okazji - a szczególnie podana na szybką i lekką kolację.



Składniki na bardzo dużą porcję.
  • mała sałata lodowa (lub pół dużej) 
  • duży pomidor 
  • papryka czerwona 
  • kostka sera feta 
  • puszka tuńczyka w sosie naturalnym 
  • mała cebula 
  • opcjonalnie oliwki zielone 
  • ćwiartka szklanki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej 
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek 
  • 1 łyżka octu (winny, jabłkowy) lub soku z cytryny

Warzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania. Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw. Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę. Wodę, oliwę, ocet/sok z cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.

2 komentarze: