sobota, 3 maja 2014

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cukinią

Nasza podstawowa wersja szaszłyków. Kto już zaczął sezon grillowy?


Ilość składników zależy od ilości szaszłyków. Orientacyjnie podaję na ok. 10 szaszłyków:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
Cukinię opłukać, nie obierać, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie porozdzielać na piórka. Kurczaka i boczek opłukać i pokroić w większe kostki. Kurczaka można na 2 godziny przed robieniem szaszłyków zamarynować w ulubionych ziołach z dodatkiem oleju. Wszystkie produkty naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków.


Jeśli kurczak nie był marynowany, szaszłyki obsypać ulubionymi ziołami lub mieszanką ziół do grilla. Jeśli był marynowany, obsypywanie ziołami można pominąć lub szaszłyki tylko oprószyć.

Szaszłyki grillować ok. 15 minut, do zezłocenia się kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz