sobota, 16 maja 2015

Muffinki z rabarbarem

Bardzo dobre, miękkie, wilgotne i puszyste muffinki. Rabarbar dodaje im lekko kwaśnego posmaczku, a drobno pokrojony sprawia wrażenie żelek. 2 razy przygotowywałam je do szkoły synkowi, 2 razy "wsiąkły" w ciągu kilku minut :) Przepis znaleziony TUTAJ, lecz ja nie zmiękczałam rabarbaru przed dodaniem go do ciasta.


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • ok. 200g rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać z wierzchniej "skórki" i pokroić na drobną kostkę.


Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej, a następnie wszystkie razem połączyć i dobrze wymieszać łyżką. Dodać rabarbar i wymieszać ponownie.


Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych, zwilżonych olejem foremek i piec przez 20 minut w temp. 180'C.


1 komentarz: