poniedziałek, 19 października 2015

Paluchy Wiedźmy

Paluchy wiedźmy. Robię je, odkąd Starszy poszedł do Przedszkola. Teraz jest już w 1 klasie, a paluchy nadal są "na czasie", jak co roku. Nie wiem dlaczego na blog daję je dopiero teraz - pewnie dlatego, że nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Tym razem się postarałam, specjalnie dla mojej mamy, która paluchy chce zrobić do pracy - mamo kochana, tylko się tam na chirurgii nie pomylcie! ;)


Przepis krąży na internecie ten sam od kilku lat, więc kto robił - już go zna :)

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • cukier z wanilią
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • szczypta soli
  • zblanszowane migdały na pazury - kupujemy zwykłe migdały, zalewamy je na chwilę wrzącą wodą, wyciągamy, obieramy ze skórki i przełamujemy na połówki
Ubijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sól i zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut.

Wyjmujemy ciasto. Odrywamy kawałki, formujemy palec, rolując kawałki ciasta na blacie, a następnie lekko je spłaszczając. Ciasto urośnie w piekarniku, więc palce nie powinny być grube! Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki migdałów wciskamy w miejsce paznokcia, a kreski imitujące miejsca stawów robimy nożem.

Pieczemy ok 10 min w 200'C.


4 komentarze: